Sok z kartonika czy świeżo wyciśnięty sok? Teoretycznie wybór jest prosty. Każdy wie, że sok z kartonu to zazwyczaj koncentrat rozcieńczony wodą, często z duża ilością cukru, barwników i konserwantów.
Spis Treści
Wyciskarki do soku – z czym to się je?
Sok z kartonika czy świeżo wyciśnięty sok? Teoretycznie wybór jest prosty. Każdy wie, że sok z kartonu to zazwyczaj koncentrat rozcieńczony wodą, często z duża ilością cukru, barwników i konserwantów. Z kolei świeżo wyciskane soki z owoców i warzyw to najbardziej naturalna forma dostarczania witamin do naszego organizmu. Ponadto świeże soki wspierają układ immunologiczny oraz układ pokarmowy, a to tylko niektóre dobrodziejstwa jakie niesie za sobą picie świeżych soków. Jeżeli do tej pory nie piłeś świeżych soków – najwyższa pora aby to zmienić
Od czego zacząć?
Wyciśniecie soku z pomarańczy nie nastręczy wielu problemów. Poziom trudności wzrasta, gdy chcemy wycisnąć sok z owców i warzyw, które mają mniej soku albo z roślin liściastych (np. jarmuż). Ręczne wyciskanie soku jest bardzo pracochłonne i sprawdzi się, gdy chcemy uzyskać szklankę soku np. tylko dla dziecka. W wielu domach znajdują się sokowirówki, które są najpowszechniejszym i stosunkowo tanim urządzeniem do wyciskania soków. Zasada działania jest prosta – wirujące z dużą prędkością sito i niewielkie ostrza, ścierają owoce i warzywa na jednolitą masę, tak powstały sok jest dość rzadki, napowietrzony przez co szybko się utlenia, dlatego nie nadaje się do przechowywania i należy go jak najszybciej wypić. Sokowirówka nie poradzi sobie z wyciśnięciem soku z warzyw liściastych takich jak – sałata, kapusta czy szpinak, a także owoców jagodowych np. malin.
Wyciskarki do soków
Przygodę z samodzielnym wciskaniem soków można zacząć od bardziej nowoczesnych urządzeń, jakim są wyciskarki wolnoobrotowe. Oczywiście tego typu urządzenia są droższe od sokowirówek, ale jakość soku jaki uzyskamy, na pewno wynagrodzi większy nakład finansowy. Wyciskarka, w przeciwieństwie do szybkoobrotowej sokowirówki, nie wykorzystuje ostrzy lecz siłę miażdżenia przez wałki ślimakowe. Składniki są dokładnie i wolno miażdżone, a następnie przeciskane przez sito. Dzięki temu do soku trafia więcej cennych składników odżywczych, witamin, enzymów i błonnika. Ponadto sok można przechowywać w lodówce nawet do 72 godzin lub zabrać ze sobą do pracy czy szkoły. Produkcja soku trwa dłużej niż w sokowirówce, ale jakość jest o niebo lepsza. Wyciskarki wolnoobrotowe pracują cicho, dlatego sok można wykonać bez względu na porę dnia.W zależności od konstrukcji można spotkać wyciskarki jednoślimakowe i dwuślimakowe, a także pionowe i poziome. Którą wybrać? Poniżej kilka wskazówek na co zwrócić uwagę wybierając wyciskarkę.
Wśród wielu modeli dostępnych na rynku, trudno wskazać ten najlepszy. Dlatego gdy zdecydujemy się kupić wyciskarkę, dobrze jest wziąć pod uwagę długość okresu gwarancji, dodatkowe funkcje, łatwość utrzymania w czystości, a przede wszystkim konstrukcję sita, od której zależy skuteczność filtrowania soku. I tak np. poziome wyciskarki mają niewiele elementów i prostą budowę, dlatego są łatwe w użytkowaniu i myciu. Z kolei wyciskarki pionowe mają kompaktową budowę, dzięki temu nie zabiorą wiele miejsca nawet w małej kuchni.
Obecnie wyciskarki dwuślimakowe uznawane są za najbardziej efektowne. Cechuje je duża wydajność (pozwalają uzyskać duże ilości soku) oraz efektowność (miąższ pozostaje suchy). Często posiadają dodatkowe funkcje np. możliwość homogenizacji, mielenie kawy, orzechów, formowanie makaronu, robienie musu, sorbetów, przecierów czy dżemów, a nawet posiłków dla niemowląt.