„W zdrowym ciele zdrowy duch!”. Dziś, już nikogo nie trzeba przekonywać, że to, co jemy decyduje o naszym zdrowiu i dobrym samopoczuciu. Mięso drobiowe to pożądany element diety. Powinien znaleźć się w jadłospisach dorosłych i dzieci. Świetnie sprawdzi się zarówno w przypadku wymagających dużej dawki energii sportowców, jak i osób o delikatnych żołądkach.
Spis Treści
Co zawiera drób?
Drób to lekkostrawne mięso, które powinno stać się podstawą codziennych posiłków. Dostarcza ono naszemu organizmowi cennych aminokwasów oraz witamin z grupy B oraz PP, A, E i C. Mięso drobiowe to także dobry wybór dla osób cierpiących na anemię, ponieważ zawiera duże ilości łatwo przyswajalnego żelaza. W jego składzie znajduje się również cynk – to pierwiastek odpowiedzialny za zdrową skórę oraz piękne włosy i paznokcie, a także nienasycone kwasy tłuszczowe.
Kaloryczność drobiu
Mięso powinno pokrywać aż 2/3 naszego codziennego zapotrzebowania na białko. Świetnie nadaje się do tego drób, który cechuje niska kaloryczność oraz niewielka zawartość tłuszczu. Najchudsza z części kurczaka to pierś, która w 100 g zawiera zaledwie 100 kilokalorii, przy czym tłuszcz stanowi jedynie 1,5% tej masy. To właśnie dlatego drób jest istotnym składnikiem w diecie sportowców. Z uwagi na delikatny smak oraz łatwą przyswajalność polecany jest również jako jeden z pierwszych produktów wprowadzanych w przypadku rozszerzania jadłospisu niemowląt. Mięso z kurczaka, indyka i gęsi zalecane jest także kobietom w ciąży, seniorom i chorym. Szczególnie polecane jest ono osobom cierpiącym na otyłość, choroby nerek, stany zapalne jelit, wątroby czy cukrzycę.
Jak kupować zdrowy drób?
Jeden z najpopularniejszych mitów mówi o tym, że choć drób z zasady jest zdrowy, to mięso dostępne w sklepach pochodzi z ferm, gdzie zwierzęta karmione są antybiotykami, a ich wzrost wspomaga hormon wzrostu. W rzeczywistości w naszym kraju wykorzystywanie substancji przyspieszających nabieranie masy przez ptaki jest nielegalne, a mięso przed dopuszczeniem do sprzedaży przechodzi ścisłe kontrole weterynaryjne.
Najzdrowsze mięso drobiowe to produkty klasy A. Dbając o dobrze zbilansowaną dietę, nigdy nie należy kupować drobiu z niesprawdzonych źródeł. Najlepiej zdecydować się na mięso paczkowane, z którego etykiety można dowiedzieć się o pochodzeniu, dacie ważności oraz innych walorach produktu. Co więcej, opakowanie gwarantuje, że drób był przechowywany w warunkach ochronnych, a jego produkcja przebiegła z zachowaniem najwyższych standardów jakości.