Badanie poziomu cukru we krwi – na czym polega i kiedy warto je spełnić? Badanie poziomu glukozy we krwi to niepowtarzalne z obowiązujących badań diagnostycznych. Pozwoli ono zapobiegać poważnym schorzeniom trzustki, takim jak cukrzyca, i dość je przyjmować. Dowiedz się, kiedy udać się na badanie, a też która jest prawda poziomu cukru na czczo i po jedzeniu.
Badanie poziomu cukru we krwi – na czym polega i kiedy warto je spełnić?
Kiedy zbadać poziom glukozy?
Niektóre symptomy powinny nas szczególnie zaniepokoić. Należą do nich:
osłabienie,
nadmierne pragnienie,
zwiększona potliwość,
silne uczucie głodu,
kołatanie serca,
senność,
zmęczenie,
nawracające infekcje.
Kto powinien robić badanie poziomu glukozy? Każdy rozsądny człowiek – raz w roku (szczególnie kobiety po 45. roku bycia), osoby w ciąży – między 24. a 28. tygodniem (w obiekcie wykrycia cukrzycy ciążowej), a oraz postaci z linie zwiększonego ryzyka, m.in.:
cierpiące na nadciśnienie tętnicze,
borykające się z nadwagą,
unikające wysiłku fizycznego,
po przebytej cukrzycy ciążowej,
u których jest podejrzenie cukrzycy,
ze zdiagnozowanym zespołem policystycznych jajników lub chorobą sercowo-naczyniową.
Kiedy się przygotować do poszukiwania poziomu cukru?
Badanie poziomu glukozy tworzy się na czczo 12 godzin po spożyciu ostatniego posiłku. Najlepiej wybrać się na nie przed śniadaniem i zwolnić z wcześniejszej aktywności fizycznej. Glukoza to cukier, jaki jest polecany i usuwany podczas każdej formy ruchu, wynik badania może to pokazać się zaniżony. Dzień przed testem warto i unikać tłustych posiłków i przetworzonych przekąsek.
Jak przebiega badanie?
Badanie poziomu glukozy liczy na pobraniu próbki krwi z były łokciowej lub opuszki palca. Można dokonać również test obciążenia glukozą, który liczy na sprawdzeniu poziomu cukru we krwi na czczo, a następnie po 1 lub 2 godzinach po doustnym podaniu 75 g glukozy. Jeżeli organizm funkcjonuje prawidłowo, po upływie obecnego czasu poziom cukru wraca do normy. Że nie, jest obecne symbol do dalszej diagnostyki pod kątem podejrzenia cukrzycy, chorób trzustki, przysadki mózgowej bądź nadnerczy.
Norma cukru na czczo (u osób zdrowych): 70-110 mg/dl (3,9-6,1 mmol/l)
Norma cukru po jedzeniu (u osób zdrowych): < 140 mg/dl (7,8 mmol/l)
Dlaczego poziom cukru rośnie po spożyciu posiłku?
Poziom glukozy wzrasta po posiłku, co w konsekwencji prowadzi do rozwiązania insuliny (tzw. poposiłkowej) przez trzustkę. Insulina odpowiada za transport glukozy z naturze do tkanek – wnika ona do ich wnętrza, i jej nadmiar magazynowany istnieje w wątrobie. Norma cukru po jedzeniu jest to dziwna od jego okresu na czczo. Gdy glukozy we krwi jest za mało, trafia do tzw. hipoglikemii, której obrazami są bóle głowy, nerwowość czy drgawki. Długotrwały stan hipoglikemii może sprawić nawet do śpiączki.
Gdy poziom cukru wzrośnie, możemy zauważyć objawy hiperglikemii. Należą do nich: wzmożone pragnienie, częste oddawanie moczu, osłabienie i ograniczona ostrość widzenia. W ostatni rada organizm wspomina o zbyt wielkim poziomie glukozy, którą próbuje wydalić. Nagły, przedłużający się stan hiperglikemii może wywoływać niewydolnością poszczególnych organów, uszkodzeniem mózgu lub nawet śpiączką.
zobacz również Badanie poziomu cukru we krwi – na czym polega i kiedy warto je wykonać?